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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-7 

Issued: November 1962 

This opinion was decided under the Canons of Professional Ethics, which 
were in effect from 1946 to 1971.  Lawyers should consult the most recent 

version of the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 
(available at http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May one or more attorneys organize a Professional Service Corporation 
under state statutes and adopt a profit-sharing or other retirement plan for 
attorneys and other employees? 

Answer: Yes. 

References: KRS Chapter 274  

OPINION 

Some questions have arisen with relation to the Chapter adopted by the 1962 
General Assembly providing for Professional Service Corporations. They are:   

1. Is it proper for one or more attorneys to organize a Professional Service 
Corporation in accordance with that Chapter of the Statutes?  

2. Is it proper for such corporation, the stockholders being lawyers, to adopt a 
profit-sharing or other retirement plan for the benefit of themselves and other 
employees? 

The American Bar Association has not as yet adopted an opinion relating to the 
propriety of a corporation, such as this, for lawyers. The principal purpose of Professional 
Service Corporations is to permit professional men to receive the same tax treatment of 
their retirement plans as is accorded by the Internal Revenue Service to retirement plans 
adopted by other corporations for their officers and employees. Under these circumstances, 
we hold that it is not improper to organize and operate a Professional Service Corporation 
for lawyers, so long as the provisions of the Act are carefully observed.     

The question relating to a retirement plan adopted by such a corporation arises 
because there are those who contend that the lawyers in question would, in effect, be 
splitting their fees with their employees. We consider that the retirement plan would merely 
be a means for providing deferred compensation for the employees covered by the plan. 
We do not conceive that this would constitute splitting fees, any more than if the attorneys 
were to give the employees an increase in pay. It is purely a means of providing additional 
compensation, and we deem it proper. 

http://www.kybar.org


Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


